Sisältömarkkinointi

Sisältömarkkinoinnin lyhyt oppimäärä

Sisältömarkkinoinnista puhutaan joka puolella, mutta mitä se käytännössä oikein tarkoittaa? Harva tulee ajatelleeksi sitä, että jokainen meistä tuottaa sisältöä sosiaalisen median eri kanaviin lähes päivittäin. Myös silloin, kun ei tee omaa postausta, vaan kommentoi muiden postauksia. Käymme tässä artikkelissa läpi, miten tätä kaikkea voidaan hyödyntää markkinoinnissa?

Mitä on sisältömarkkinointi?

Sisältömarkkinointi on suunniteltua sisältöä, jota tuotetaan kohderyhmän ehdoilla. Sisällön täytyy olla kohderyhmää kiinnostavaa ja hyödyttävää, jotta kohderyhmä innostuu siitä nykyisen informaatiotulvan keskellä. Sisällön pitää herättää kiinnostusta ja tunteita, että se pysäyttää henkilön kyseisen ilmoituksen tai postauksen äärelle ja saa hänet tekemään halutun toiminnon. Esimerkiksi klikkaamaan lisätietoja aiheesta tai lataamaan ilmaisen oppaan, minkä jälkeen henkilö saa säännöllisesti uutiskirjeen.

Sisältömarkkinointi on myös jatkuvaa kohderyhmästä huolehtimista. Yksittäinen klikkaus ei paljon vielä yrityksen kassavirtaan tuo rahaa, kun potentiaalinen asiakas ei välttämättä edes muista 5 minuuttia myöhemmin, mitä klikkasi. Kun sama ilmoitus tai postaus osuu useamman kerran saman henkilön eteen, niin asia muistuu mieleen. Kertaus on opintojen äiti tässäkin asiassa.

Jos sisältö on ollut kiinnostavaa, kohderyhmä helposti lataa jonkin ilmaisen oppaan tai muun vastaavan, jonka kokee hyödyttävän itseään. Silloin hän liittyy automaattisesti myös postituslistalle ja saa säännöllisesti uutiskirjeesi. Uutiskirjeiden sisällön on niin ikään oltava kohderyhmää hyödyttävää, ettei hän poistu listalta. Samaan uutiskirjeeseen voi liittää myös linkin tarjoukseen, ja näin kohderyhmästä voi hyvinkin tulla asiakas.

Miksi sisältömarkkinointiin kannattaa panostaa?

Sisältömarkkinointi on yksi tärkeimmistä markkinoinnin tavoista saada asiakas sitoutettua yritykseesi. Se ei välttämättä tuo euroja kassaan juuri samalla hetkellä, kun markkinointikampanja alkaa, mutta pitemmän päälle kyllä. Etenkin laadukas ja kohderyhmää selvästi hyödyttävä sisältö on avainasemassa sisältömarkkinoinnissa.

Mikä sitten on laadukasta sisältöä?

Laadukas sisältö on hyvin suunniteltu alusta lähtien. Sen toteutuksessa on käytetty ammattilais sisällöntuottajia, ja se on viimeistelty kokonaisuus. Sisältö voi olla kuvaa ja tekstiä, jolloin sanavalintoja on mietitty tarkkaan yrityksen imagoon ja brändiin sopivaksi. Laadukkaassa sisällössä myös teksti ja kuva tukevat toinen toisiaan. Esimerkiksi taiteellinen kuva jouluisesta asetelmasta toimii hyvin jouluun liittyvien postausten yhteydessä, mutta lapset kesällä torilla eivät toimisi joulupostauksessa millään tavalla.

Moni haaveilee videopostausten tekemisestä sisältömarkkinoinnin näkökulmasta. Videot ovatkin yksi hyvä tapa kiinnittää kohderyhmän huomio, koska videoiden suosio on kasvanut räjähdysmäisesti. Videon suunnittelu ja kuvaaminen postaukseksi asti vaatii paljon suunnittelua ja vie huomattavasti enemmän aikaa kuin tekstin ja kuvan yhdistäminen. Käytännössä kuitenkin etenkin videoihin kannattaa panostaa, ja niillä saadaan kohderyhmä hyvin sitoutettua.

Content Marketing eli Sisältömarkkinointi

Miten sisältöä kannattaa valita?

Sisältö kannattaa valita kohderyhmän tarpeen mukaan.

  • Millaisia haasteita kohderyhmäsi kokee elämässään ja/tai arjessaan?
  • Mihin näistä tarpeista tuotteesi vastaa?
  • Miten se vastaa?
  • Mitä voisit antaa tuotteestasi tai palvelustasi ilmaisena maistiaisena?

 

Näitä kysymyksiä kannattaa pohtia huolellisesti, koska ne ovat sisältömarkkinoinnin kulmakiviä.

Tämän jälkeen on aiheellista pohtia miten tarjotaan ilmaisia maistiaisia.

  • Onko maistiainen ilmainen opas, jonka voi ladata netissä?
  • Toimiiko video tai lyhyt videosarja paremmin kohderyhmälle kuin tekstipohjainen postaus?
  • Millainen tyyli pysäyttää kohderyhmän asiakkaat juuri sinun postauksen äärelle?
  • Tukeeko tämä tyyli yrityksen imagoa ja brändiä?

 

Kun on päästy jo näin pitkälle, on aika miettiä, miten mitataan kampanjan toimivuutta. Moni pitää tärkeimpänä mittarina yrityksen kassavirtaa, ja sitä ei suinkaan voi vähätellä. Se ehdottomasti on mittariston kärkipäässä. Mutta myös muita tuloksia kannattaa katsoa ja ajoittaa niitä pitemmälle aikajaksolle.

  • Kuinka moni liittyi postituslistalle kampanjan myötä?
  • Kuinka moni osti heti?
  • Kuinka moni 2 viikon sisällä?
  • Kuinka moni avaa linkkejä, joita uutiskirjeissä on?

 

Kaikki nämä vaikuttavat siihen, miten sisältö kannattaa valita. Ja kertovat myös siitä, miten hyvin sisällön valinnassa on onnistuttu. Toimimaton sisältömarkkinointi ei ole mitään muuta kuin hukkaan heitettyä rahaa. Toimiva taas saa kassakoneen laulamaan.

Esimerkkejä onnistuneista kampanjoista

Hyvä esimerkki toimivasta sisältömarkkinoinnista on Sami Minkkisen pitämät massahypnoosit, jotka ovat kiertäneet Facebookissa. Ilmaiseen online hypnoositapahtumaan rekisteröitymällä päätyi myös postituslistalle. Ellei juuri tapahtumahetkellä päässyt paikalle, sai videon suoraan sähköpostiin katsottavaksi sitten, kun itselle parhaiten sopi. Uutiskirjeen lopussa oli myös juuri sillä hetkellä voimassa oleva tarjous jostakin tuotteesta. Ja moni muutaman ilmaisen tapahtuman tai videon jälkeen siirtyikin suoraan maksavaksi asiakkaaksi.

Toinen hyvä esimerkki on ollut AFT:n lanseeraama Toiminnallinen selkätreeni. Sisällöllisesti Facebook-postaus pysäytti, koska aihe kosketti niin monia suomalaisia. Selkävaivat ovat meillä kansanvitsaus, joita yleensä hoidetaan vain kipulääkkeillä, eikä selkävaivojen varsinaista syytä selvitetä. AFT:n postaus pysäytti monet lukemaan tarkemmin, etsimään lisätietoa ja tilaamaan ilmaiset esittelyvideot sähköpostiin. Ilmaisten videoiden lopuksi tuli tarjous laajemmasta toiminnallisesta selkätreenistä, ja tuhannet tarttuivat tarjoukseen.

Miksi esimerkkikampanjat toimivat?

Näissä molemmissa tapauksissa kohderyhmällä oli jokin ongelma, johon kaipasivat ratkaisua. Sami Minkkinen mentalisitina tarjosi hypnoosin kautta pienen oman rauhallisen hetken kiireisen elämän keskelle rentouttavalla videolla. AFT:n Toiminnallinen selkätreeni taas tarjoaa asiakkaalle konkreettisen avun selkäkipuihin ja niiden syihin.

Kummassakin tapauksessa oli videot pääroolissa, ja niiden kuvaamiseen oli panostettu. Laitteisto löytyy molemmilta jo omasta takaa, mutta kalliita laitteita ei kannata lähteä yhden kampanjan takia investoimaan. Järkevämpää on etsiä yhteistyökumppani, jonka kanssa tehdä laadukkaat videot kampanjaa varten. Ammattilainen myös osaa ottaa huomioon valaistuksen, kuvakulmat ja leikkaamisen jo videota kuvatessa, joten videosta tulee luonteva ja laadukas.

Onko kaikkien nyt tehtävä vain videoita?

Vaikka yllä esitetyt esimerkeissä olikin videot pääroolissa, niin kaikkien ei tarvitse, eikä edes kannata, lähteä tekemään sisältömarkkinointia videoiden kautta. Videoiden täytyy sopia yrityksen imagoon ja brändiin. Omalla alallasi esimerkiksi tekstipohjainen sisältömarkkinointi saattaa toimia paremmin. Esimerkiksi tilitoimiston video tuskin auttaa paljon kohderyhmään kuuluvaa asiakasta, mutta helposti luettava opas kirjanpidosta voi auttaa hyvinkin paljon.

Eli lyhyesti vastattuna: Ei, kaikkien ei tarvitse tehdä videota.

Mitä pitää huomioida tekstipohjaista sisältömarkkniointia tehdessä?

Tekstipohjaiset sisältömarkkinointikampanjat vaativat silti myös suunnittelua. On mietittävä esimerkiksi

  • Mikä on yrityksen kannalta sopiva postausaikataulu?
  • Millaiset kuvat tukevat yrityksen imagoa ja brändiä?
  • Millaisia mittareita käytetään, että kampanjan voidaan katsoa onnistuneen?
  • Millainen tyyli saa kohderyhmän asiakkaan pysähtymään ja hakemaan lisätietoa tai lataamaan oppaan?

 

Kampanjan jälkeenkin on huolehdittava kohderyhmästä

Tehdään sitten sisältömarkkinointia videoilla tai tekstipostauksilla, niin kampanjan jälkeen on tärkeää edelleen tuottaa kohderyhmää kiinnostavaa sisältöä. Kampanjan myötä kohderyhmän asiakkaat ovat jo vähintään postituslistalla ja voivat kaivata vielä pientä vahvistusta luottamuksen syntymiseen sekä tuotteesi tai palvelusi ostamiseen. Siksi uutiskirjeiden sisällöllä on merkitystä.

Myös jo olemassa olevat asiakkaasi ovat usein postituslistallasi, ja hekin kaipaavat uutiskirjeistä hyödyllistä sisältöä. Jos uutiskirje ei enää palvele kohderyhmää ja asiakkaitasi, he nopeasti poistuvat postituslistaltasi. Asiakkaat voivat myös nopeasti unohtaa sinun tarjoamat palvelut, vaikka ne olisivat olleet juuri heidän tarpeitaan vastaavia. Silloin asiakassuhde päättyy ennenaikaisesti, ja asiakkaan saaminen takaisin on monin verroin hankalampaa ja kalliimpaa kuin sen pitäminen tyytyväisenä.

Sisältömarkkinoinnissa kannattaa käyttää ammattilaista apuna

Onneksi näiden asioiden kanssa ei missään tapauksessa tarvitse painiskella itsekseen, vaan ammattilaisia löytyy tähän auttamaan. Oli kyse sitten videoiden tekemisestä, laadukkaiden valokuvien ottamisesta tai tekstin tuottamisesta, niin ammattilaiset osaavat auttaa parhaiten. Ammattilaisen tuottama materiaali ei ole kertakäyttöistä, vaan sitä voi käyttää useamman kerran, ja laadukkuudellaan se maksaa itsensä helposti takaisin. Kiinnostaako sisältömarkkinointi? Sampo Consulting auttaa sisällöntuotannossa yrityksiä sekä yhdistyksiä, tsekkaa täältä lisää.