Millainen on hyvä uutiskirje?

Mikä on uutiskirje?

Uutiskirje on yleensä sähköpostitse lähetettävä julkaisu, jossa käsitellään jotain tiettyä aihetta. Uutiskirjeessä voidaan kertoa esimerkiksi ajankohtaisista asioista, tapahtumista, palveluista tai tuotteista. Sen avulla voidaan pitää yllä asiakassuhteita, ja se onkin tärkeä markkinointi- ja myyntikanava monelle yritykselle. Uutiskirjeitä lähetetään pääasiassa jo olemassa oleville asiakkaille, mutta toki myös mahdollisille uusille asiakkaille.

Millainen on hyvä uutiskirje?

Mitä sitten pitäisi ottaa huomioon, jotta uutiskirje olisi hyvä? Uutiskirjeen tulisi olla vastaanottajalle kohdennettu, esimerkiksi hänen kiinnostuksenkohteidensa tai aiemman käyttäytymisensä mukaan, jolloin se tarjoaa hänelle mielenkiintoista ja hyödyllistä sisältöä. Uutiskirjeen olisi hyvä olla henkilökohtainen, esimerkiksi vastaanottajaa hänen nimellään puhutteleva. Yksi hyvä tapa kiinnittää vastaanottajan huomio on myös vedota hänen tunteisiinsa.

Kannattaako uutiskirje tehdä?

Uutiskirje kannattaa tehdä, sillä sen avulla voi esimerkiksi levittää enemmän tietoa toiminnastaan, saada lisää asiakkaita ja kasvattaa myyntiä. Lähes jokaisella ihmisellä on sähköpostiosoite, joten uutiskirjeen avulla on mahdollista tavoittaa melkein kuka vain. Uutiskirjeen tilaaja on yleensä myös antanut luvan ja nimenomaan halunnut kirjeen sähköpostiinsa, joten hän on lähtökohtaisesti kiinnostunut sen sisällöstä.

Uutiskirjeen tekemiseen kannattaa kuitenkin käyttää aikaa, jotta sen vastaanottajat ensinnäkin avaavat kirjeen ja itse asiassa lukevat sen, eivätkä vain silmäile kirjettä läpi tai siirrä sitä suoraan roskapostiin. Ihmisten sähköpostit täyttyvät usein kaikenlaisista eri viesteistä päivittäin. Siksi on tärkeää tehdä uutiskirjeestä sellainen, joka saa asiakkaan kiinnittämään siihen huomiota mielellään heti otsikosta alkaen.

Muita vinkkejä uutiskirjeestä

Uutiskirje tulisi lähettää säännöllisesti ja sopivin väliajoin. Liian usein saapuva kirje saattaa monesti turhauttaa sen vastaanottajaa kun taas liian harvoin saapuva kirje saattaa kokonaan unohtua. Uutiskirjeen on hyvä olla selkeä, tiivis ja ytimekäs niin yleiseltä kokonaiskuvaltaan kuin sisällöltäänkin. Visuaalisuuteen kannattaa todella panostaa, ja tekstin kannattaa olla mahdollisimman yksinkertaista ja helppolukuista.

Uutiskirjeessä on hyvä olla toimintakehotuksia riippuen siitä, mitä vastaanottajan haluaa tekevän. Yhteystiedot pitää tietysti olla selvästi näkyvissä. Uutiskirjeen toimivuutta kannattaa myös seurata ja tuloksia mitata, jotta kirjettä voi parantaa. Hyvällä, huomiota herättävällä uutiskirjeellä on siis mahdollista tavoittaa suuri määrä ihmisiä, ja se tuo omalle toiminnalle todennäköisesti enemmän hyötyä kuin haittaa.

Uutiskirje osana markkinointia

Mitä huomioitavaa uutiskirjeessä on?

Uutiskirjeen kirjoittaminen voi tuntua joko helpolta tai äärettömän vaikealta. Usein tässä ei koeta mitään välimallia, vaan se on joko tai. Sanavalinnoilla on suuri merkitys, mutta niin on monella muullakin seikalla. Erilaisia kysymyksiä on hyvä pohtia, kun uutiskirjeitä alkaa suunnittelemaan. Listasimme alle joitain yleisimpiä kysymyksiä:

  • Kuinka usein uutiskirje lähetetään?
  • Mihin aikaan uutiskirje ajastetaan lähteväksi?
  • Kuinka pitkä uutiskirje on?
  • Mikä tarjous tai toimintakehote uutiskirjeeseen liitetään?
  • Mitä kuvia käytetään?
  • Mitä hyötyä asiakas saa uutiskirjeestä?
  • Mitä halutaan asiakkaan tekevän?
  • Miten asiakas saadaan suorittamaan haluttu toiminto tai ostos?
 

Kun uutiskirje on saatu suunniteltua, kirjoitettua ja viimeisteltyä, on postitusaikataulu viimeistään nyt lyötävä lukkoon. Postitusta varten ei sentään itse tarvitse päivystää tietokoneella, vaan erilaiset ohjelmat ovat tätä varten kehitetty. Lähes kaikki sähköpostiohjelmatkin mahdollistavat sähköpostien lähetyksen ajastamisen.

Sähköpostin ajastamisessa on tärkeää myös se, mihin aikaan sähköposti kilahtaa viestin merkiksi. Esimerkiksi moni työtön manailee sitä, että TE-keskuksen tiedotteet tulevat illalla myöhään siihen aikaan, kun olisi jo menossa nukkumaan. Moni taas lähettää uutiskirjeet aamulla klo 7-8 aikaan, jolloin ollaan menossa kiireesti töihin. Voisi ajatella, että kellonajalla ei ole väliä, mutta ihminen on utelias ja molemmissa tapauksissa pyrkii vilkaisemaan sähköpostin usein heti.

TE-keskuksen esimerkissä asiakkaalla voi häiriintyä yöunet, kun taas aamulla töihin lähtevällä voi mennä aamurutiinit sekaisin. Sähköposti, joka on tullut aamusta kesken pahimpien kiireiden, jää helposti lukematta myöhemmin, ellei sitä mielletä erityisen tärkeäksi. Joten lähetysajankohtaan kannattaa kiinnittää erityistä huomiota.

Jaa somessa

Kysymyksiä?

Laita meille viestiä lomakkeella, vastaamme sinulle seuraavana arkipäivänä.

Yksityisyytesi on tärkeää. Lue tietosuojaseloste täältä