Mitä on hakukoneoptimointi?

Mitä on hakukoneoptimointi?

Hakukoneoptimointi tarkoittaa toimenpiteitä, joiden avulla yritetään parantaa verkkosivun näkyvyyttä hakukoneiden tuloksissa.c

 • Tiesitkö, että yli 90% verkkosivustoista ei saa yhtään liikennettä hakukoneoptimoinnin keinoilla? (Ahrefs)
 • Hakukoneoptimointi on pitkäjänteinen prosessi, joka kantaa hedelmää keskimäärin vasta 2-vuoden päästä sivuston julkaisusta. (Ahrefs)
 • 94% kuluttajista hakee tietoa hakukoneesta ennen ostopäätöstä (Google)

Onnistunut optimointi nostaa verkkosivuston korkeammalle hakukoneen (esimerkiksi Googlen) tuloksissa ja nostaa siten todennäköisyyttä, että ihmiset vierailevat sivustolla. Hakukoneoptimoinnista käytetään yleisemmin lyhennettä SEO (Search Engine Optimization), mikä saattaa helposti sekoittua muiden hakukonemarkkinointiin liittyvien termien kanssa. Yleisempiä termejä on listattu alle.

 • SEM (Search Engine Marketing) eli hakukonemarkkinointi
 • SEO (Search Engine Optimization) eli hakukoneoptimointi
 • PPC (Paid Search Results) eli maksettu hakukonemainonta

Miksi hakukoneoptimointi on hyödyllistä?

Hakukoneoptimointi tarkoittaa siis orgaanista, toisin sanoen maksutonta hakukonemarkkinointia. Vaikka verkkosivuston vierailujen määrää voidaankin kasvattaa mainonnan avulla, suurin osa kävijöistä löytää sivustoille silti orgaanisten hakutulosten kautta. Orgaaniset tulokset ovat ihmisten mielestä uskottavampia ja saavat enemmän klikkauksia kuin maksettu mainonta. Sivuston esiintyminen korkealla hakukoneen orgaanisissa tuloksissa on ensiarvoisen tärkeää.

Lisäksi SEO on ainoita markkinoinnin muotoja, joka markkinoi itse itseään. Siinä missä maksettu mainonta tarvitsee jatkuvaa rahavirtaa toimiakseen, hyvin toteutettu SEO lisää sekä vierailuja sivustolla että sivustolla vietettyä aikaa. Koska hakukonetuloksiin vaikuttaa myös se, kuinka usein ihmiset sivustolla vierailevat ja kuinka paljon he aikaa siellä viettävät, optimoi paljon klikkauksia saava sivu itse itseään.

Kenen tulisi hyödyntää hakukoneoptimointia?

Koska SEO on niin olennainen osa yritysten markkinointia, on se luonnollisesti synnyttänyt tukun yrityksiä, jotka tarjoavat ammattimaista hakukoneoptimointia. Yleensä he tarjoavat niin nykyisen sivuston analysointia, sen optimointia ja testausta kuin optimoinnin tulosten seurantaakin. Vaikka tämä saattaakin kuulostaa hankalalta, on todellisuudessa jokaisella mahdollisuus opetella hakukoneoptimointia verkosta löytyvien oppaiden avulla.

Koska jokainen voi opetella hakukoneoptimointia, on sen hallitsemisesta tullut yrityksille enemmän sääntö kuin poikkeus. Etenkin verkossa toimiville yrityksille SEO on elintärkeää. Onnistuneen hakukoneoptimoinnin tarkoituksena ei ole vain lisätä sivusi kävijämäärää, vaan auttaa ihmisiä löytämään yrityksesi ja sitä kautta kasvattaa tuotteittesi kysyntää – oli kyse sitten blogin lukijamääristä tai verkkokaupan tilausmääristä.

Hakukoneoptimointi lyhyesti

Hakukoneoptimointi, eli SEO, tarkoittaa siis toimenpiteitä, joilla verkkosivuston näkyvyyttä hakukoneiden tuloksissa parannetaan. Siinä missä SEM pitää sisällään myös maksetun hakukonemainonnan, tarkoitetaan SEO:lla vain orgaanista hakukonenäkyvyyttä. Vaikka apua SEO:n tarjoaakin nykyään moni ammattimainen markkinointitoimisto, voi jokainen oppia SEO:n perusteet. Näiden opettelu onkin suositeltavaa, sillä verkossa toimiville yrityksille SEO:n hallitseminen on elinehto. Sampo Consulting haluaa opettaa ja neuvoa yrityksiä, miten päästä kohti menestyvää verkkosivustoa.

10 merkittävää tekijää hakutuloksien sijoitukseen

Tässä ne ovat, ei tärkeysjärjestyksessä:

 • Sivuston nopeus
 • Ulkoiset ja sisäiset linkitykset ”backlinkit” (66.31% sivustoissa ei ole backlinkkejä (Ahrefs)
 • Turvallisuus (SSL-sertifikaatti)
 • Käyttäjäkokemus
 • Sisällön laatu
 • Sisällön tarkkuus
 • Optimoitu sisältö
 • Responsiivisuus
 • Ajankohtaisuus
 • Raikkaus

Onko verkkosivujen kehittäminen jäänyt kesken tai haluat muuten parantaa sivustojesi sijoitusta entisestään? Meillä on käytössämme jo tehokkaat työkalut ja prosessit, joilla päivittäinen SEO-työ sujuu puolestasi.  Meille on intohimo tutkia erilaisia mahdollisuuksia kehittää verkkosivustoja paremmaksi. Pidämme tärkeänä sitä, että sivustosi saa pysyvää lisäarvoa, joka on mitattavaa reaaliajassa.