Instagram ohje aloittelevalle somettajalle

Instagram ohje

Instagram on amerikkalainen sosiaalisen median kanava, jossa käyttäjät voivat jakaa kuvia ja videoita omasta elämästään ja kiinnostuksen kohteistaan. Palvelu perustettiin vuonna 2010 ja vuonna 2012 se siirtyi Facebookin omistukseen. Instagramin suosio on suuri, sillä vuoteen 2018 mennessä palvelulla oli jo yli miljardi aktiivista käyttäjää. Useimmiten Instagram ladataan sovelluksena mobiililaitteelle, ja palvelu tukeekin moitteetta kaikkia käyttöjärjestelmiä.

Instagram on tunnettu erikoisominaisuuksistaan. Palvelussa on mahdollista kuvien ja videoiden jakamisen lisäksi tehdä muun muassa lyhyitä tarinoita, reaaliaikaisia videolähetyksiä sekä reels-videoita. Tyypillisesti Instagram-julkaisuja kuorrutetaan myös erilaisilla hashtageilla, tagayksilla sekä tehosteilla tai suodattimilla. Muut käyttäjät voivat halutessaan tykätä, jakaa tai kommentoida julkaisuja.

Oman Instagram-tilin perustaminen on nopeaa ja yksinkertaista. Palveluun rekisteröidytään sähköpostiosoitteen tai facebook-tilin kautta, jonka jälkeen käyttäjän tulee valita itselleen käyttäjätunnus. Käyttäjätunnus voi olla oma nimi tai jokin keksitty tunnus. Tämän jälkeen tilille voi halutessa lisätä profiilikuvan, jonka jälkeen Instagram-tili on perustettu ja valmiina käyttöön.

Tämä instagram ohje on tehty sinua varten, joka on vielä alkuvaiheessa sosiaalisen median käyttäjänä. Toivottavasti tästä ohjeesta on sinulle apua!

Miten julkaisen Instagramissa sisältöä?

Julkaisujen tekeminen Instagramissa on helppoa. Mikäli kanava on kuitenkin sinulle uusi tuttavuus, auttaa tämä Instagram ohje sinut alkuun. Avatessasi Instagram-sovelluksen mobiililaitteellasi näkyy oikeassa yläkulmassa kolme kuvaikonia; plus-merkki, sydän sekä koilliseen osoittava nuoli. Nuoli-painiketta painamalla pääset viesti-osioon, jossa voit keskustella seuraajiesi kanssa yksityisesti. Sydän-ikonin alta löytyy puolestaan ilmoitukset, joita saat aina silloin, kun joku käyttäjä tykkää tai kommentoi julkaisuasi tai alkaa seurata käyttäjätiliäsi. Plus-kuvaketta painamalla pääset taasen tekemään erilaisia julkaisuja.

Feed-julkaisu

Kun painat plus-kuvaketta, huomaat, että ruudun alareunaan ilmestyy tummanharmaa palkki, jossa lukee ”julkaisu”, ”tarina”, ”reels” ja ”live”. Mikäli haluat tehdä tavanomaisen feed-julkaisun, joka näkyy etusivun tapahtumavirrassa, tulee sinun valita ”julkaisu”. Tämän jälkeen pääset valitsemaan ruudulla näkyvästä kuvagalleriasta haluamasi kuvan tai videon, tai voit vaihtoehtoisesti ottaa tuoreen kuvan suoraan palveluun kameraikonia painamalla.

Hashtag

Instagramissa hashtagit, eli tunnisteet ovat oleellinen osa kaikkia julkaisuja. Hashtagit ovat sanoja, joiden avulla muut käyttäjät etsivät palvelusta kuvia ja videoita. Hashtagit merkitään asettamalla sanan eteen #-symboli. Mikäli julkaisussa on esimerkiksi tunniste #kesä, pääset hashtagia klikkaamalla näkemään kaikki saman tunnisteen sisältävät julkaisut. Hashtageissa ei voi olla välimerkkejä tai välilyöntejä, vaan useamman sanan sisältävät tunnisteet tulee kirjoittaa joko yhteen putkeen tai erikseen omilla hashtageillaan.

Tag/Tagays

Instagramissa on hashtagien lisäksi mahdollista merkitä julkaisuihin myös muita käyttäjiä. Merkintää kutsutaan yleisesti tagiksi tai tagaamiseksi ja sen tunnistaa @-symbolista. Tagays toimii samalla periaatteella kuin hashtagit; kirjoitat @-merkin jälkeen haluamasi käyttäjän tunnuksen. Kun tagaat julkaisuusi toisen käyttäjän, tulee tästä merkitsemällesi käyttäjälle ilmoitus ja julkaisusi näkyy myös hänen seuraajilleen. Tagaamista voidaan omien julkaisujen lisäksi hyödyntää myös kommentoinnissa. Voit tagata kommenttiisi toisen käyttäjän, jolloin siitä tulee hänelle ilmoitus.

Sijainti

Kun teet Instagramiin julkaisuja, voit halutessasi jakaa seuraajillesi myös sijaintisi. Kannattaa kuitenkin huomioida, että sijainnin jakamista varten tulee laitteen sijaintipalvelu olla aktivoitu. Sijainnin jakaminen ei rajoitu pelkästään maahan tai kaupunkiin, vaan voit halutessasi jakaa jopa missä kahvilassa, vaateliikkeessä tai vaikka ravintolassa sillä hetkellä olet.

Tehoste, suodatin, filtteri

Kaikkiin Instagram-julkaisuihin on mahdollista lisätä erilaisia tehosteita, joita kutsutaan usein myös suodattimiksi tai filttereiksi. Feed-julkaisuissa tehoste lisätään sen jälkeen, kun julkaistavat kuvat on valittu. Voit asettaa kuvaasi muun muassa mustavalko- tai seepia -filtterin tai vaihtaa kuvan värimaailmaa lämpimästä kylmäksi tai päinvastoin. Filttereiden käyttäminen on helppoa, sillä sinun tulee vain klikata haluamaasi suodatinta, jolloin kuva muokkautuu automaattisesti.

Kuvateksti

Instagram-julkaisuja on mahdollista tehdä pelkin kuvin tai videoin, mutta useimmiten niihin lisätään myös jonkinlainen kuvateksti. Kuvateksti voi olla julkaisua kuvaava lyhyt teksti, mielipide, vitsi tai vaikka lyhytmuotoinen tarina. Toisinaan julkaisujen kuvatekstikenttään lisätään jopa pelkkiä emojeja. Teksti saa olla siis melko vapaamuotoinen, mutta kannattaa muistaa, että loukkaavaa tai asiatonta sisältöä siinä ei tule olla. Kuvatekstiä tehostetaan usein hashtagein, jolloin muiden käyttäjien on helpompi löytää julkaisu. Kuvatekstin yhteyteen on myös mahdollista tagata muita käyttäjiä.

Instagram Ohje

Mitä ottaa huomioon sisällön suhteen?

Instagramin on tarkoitus olla keveämielinen ja viihtyisä sosiaalisen median kanava kaikenikäisille käyttäjille ja siksi palvelun käyttöön liittyy joitakin säännöksiä muun muassa julkaistavan sisällön suhteen. Palvelussa ei saa jakaa lainkaan sellaista kuva- tai videosisältöä, jossa näkyy väkivaltaa. Kuvien ja videoiden täytyy lisäksi olla säädyllisiä, eli niissä ei saa näkyä edes osittaista alastomuutta.

Instagram-julkaisut eivät myöskään saa sisältää minkäänlaista seksuaalisesti ehdottelevaa materiaalia ja palveluun tulee julkaista vain sellaista sisältöä, johon käyttäjällä on oikeus. Sisällön tulee olla lainmukaista, eli palvelussa ei saa markkinoida esimerkiksi terrorismia, järjestäytynyttä rikollisuutta tai seksipalveluita.

Toisinaan käyttäjät saattavat julkaista palveluun sääntöjen vastaisia kuvia huomaamattaan. Esimerkiksi hyvällä tahdolla julkaistut vauva- tai lapsikuvat saattavat joutua seulan alle, mikäli niissä näkyy liikaa paljasta ihoa. Kannattaa siis aina olla tarkkana siitä, millaista sisältöä palveluun lataa.

Mikäli käyttäjä julkaisee Instagramiin sääntöjen vastaisen kuvan tai videon, on seurauksena vähintään julkaisun poisto. Vakavammissa ja useasti toistuvissa tapauksissa koko käyttäjätili saatetaan asettaa jäähylle tai jopa poistaa kokonaan.

Ketkä ovat kohderyhmääsi?

Instagramin yksi hyvä puoli on sen yhteisöllisyys, sillä palvelu on mainio kanava samanhenkisten ihmisten löytämiseen. Käyttäjät ovatkin enenevissä määrin alkaneet luoda erillisiä Instagram-tilejä omille kiinnostuksen kohteilleen tai harrastuksilleen ja jakavat aikaansaannoksiaan samoista aiheista kiinnostuneille seuraajilleen. Hashtagien avulla tilejä ikäänkuin markkinoidaan. Kun hashtagit ovat asianmukaisia, löytävät esimerkiksi koiraihmiset tiensä koira-aiheisille tileille ja ruoanlaitosta kiinnostuneet puolestaan kokkaustileille.

Mikäli haluat luoda itsellesi tarkoituksenmukaisen Instagram-tilin, jossa käsitellään yhtä tai kahta eri teemaa, kannattaa sinun alkajaisiksi miettiä kohderyhmääsi. Minkä ikäisiä ihmisiä haluat seuraajiksesi? Sopiiko jakamasi sisältö paremmin miehille vai naisille? Kun kohderyhmä on selvillä, voit luoda nerokkaita ja kiinnostavia hashtageja, joiden avulla saat houkuteltua sivustollesi seuraajia.

Miten tuottaa lisäarvoa Instagramissa asiakkaille?

Instagramissa on lukematon määrä erilaisia tilejä ja siksi menestyksen kannalta onkin ensiarvoisen tärkeää erottua joukosta positiivisella tavalla. Paras keino erottua edukseen on niin sanottu asiakaskokemus. Mitä positiivisemman kokemuksen sivustolla kävijä saa, sitä suuremmalla todennäköisyydellä hän ottaa tilin seurantaansa ja vierailee profiilissa uudelleen.

Instagramissa positiivinen käyttäjäkokemus luodaan laadukkaan ja kohdennetun sisällön avulla. Sisällön tulisi olla johdonmukaista ja aina aiheeseen sopivaa, sillä rönsyilevät Instagram-tilit eivät kerää seuraajia samaan tapaan kuin yhteen aiheeseen keskitetyt tilit. Miellyttäviä käyttäjäkokemuksia lisää myös se, mikäli Instagram-tili tuo aiheeseen jotakin uutta; uuden näkökulman, lähestymistavan tai esittelee esimerkiksi uuden tavan tehdä tuttuja asioita.

Näin julkaiset sisältöä Instagramissa:

  1. Instagram-tilin luotuasi paina etusivun oikeassa yläkulmassa sijaitsevaa plus-merkkiä. Tämän jälkeen valitse haluatko luoda julkaisun, tarinan, reels-videon tai aloittaa live-videon.
  2. Mikäli haluat luoda feed-julkaisun, valitse galleriasta haluamasi kuva tai ota uusi kuva kameraikonia painamalla. Halutessasi luoda tarinan tai reels-videon, ota video pitämällä keskellä olevaa painiketta pohjassa. Mikäli haluat aloittaa reaaliaikaisen live-video-lähetyksen, paina keskellä olevaa nauhoitus-painiketta.
  3. Kun olet valinnut feed-julkaisun kuvan, pääset seuraavassa vaiheessa lisäämään siihen halutessasi suodattimen. Valitse mieleisesi suodatin listalta ja paina ”seuraava”.
  4. Kirjoita kuvallesi kuvateksti ja lisää halutessasi korkeintaan 30 hashtagia.
  5. ”Merkitse henkilöitä” -painiketta klikkaamalla voit merkitä julkaisuusi muita käyttäjiä ja ”lisää sijainti”-painikkeesta voit puolestaan lisätä julkaisuusi sijaintisi.
  6. Lopuksi voit päättää julkaistaanko kuvasi tai videosi myös muissa sosiaalisen median kanavissa, kuten Facebookissa, Twitterissä tai Tumblrissa. Kun olet valinnut haluamasi asetukset, paina yläkulman ”jaa”-painiketta. Tämän jälkeen julkaisusi on valmis ja muiden Instagram-käyttäjien nähtävissä.

Miten jaan julkaisun, jossa on useita videoita ja kuvia?

Instagramissa on mahdollisuus jakaa useita kuvia ja videoita tai näiden yhdistelmiä samanaikaisesti. Kun olet klikannut ”julkaisu”-painiketta ja siirryt galleriaan valitsemaan julkaistavia kuvia, paina kuvan alapuolella olevaa paperikasa-ikonia. Tämän jälkeen gallerian kuvien päälle ilmestyy valintaikkunat ja voit valita julkaisuusi korkeintaan 10 kuvaa tai videota. Seuraavissa vaiheissa pääset halutessasi valitsemaan kullekin kuvalle oman suodattimen, mutta kuvateksti on lopullisessa julkaisussa kaikille kuville yhteinen.

Miten rajaan kuvan Instagramissa?

Toisinaan valokuvat saattavat vaatia hieman rajausta ennen julkaisua. Tähän tarkoitukseen ei ole kuitenkaan tarpeellista ladata mitään erillisiä kuvankäsittely-sovelluksia, sillä kuvien rajaaminen käy helposti ja nopeasti Instagramin muokkaustyökalujen avulla. Kun valitset galleriasta kuvan, ilmestyy se ruudulle suurikokoisena. Liikuttamalla kahta sormea kuvan päällä voit suurentaa, pienentää tai rajata kuvaa sellaiseksi kuin haluat. Lisäksi ruudulla näkyvää kulmaikonia klikkaamalla kuvan saa soviteltua ruudulle automaattisesti.