Mikä on podcast?

Mikä on podcast?

Podcast on verkossa tai muulla alustalla julkaistavaa äänisisältöä, joka tyypillisesti tarkoittaa jonkinlaista keskusteluohjelmaa. Podcastit ovat kasvattaneet suosiotaan roimasti 2010-luvulla, ja ovat yhä enenevissä määrin kansan suosiossa. Nykyään podcasteja voi löytää lähes aiheesta kuin aiheesta, ja verkko on pullollaan esimerkiksi urheiluun, muotiin, sijoittamiseen, talouteen, tekniikkaan, kokkaamiseen ja lukuisiin muihin aiheisiin liittyviä podcasteja.

Podcastit ovat yleensä ohjelmakokonaisuuksia, jotka julkaistaan jaksoina. Kullakin ohjelmalla voi olla myös tuotantokausia, jolloin ohjelman ensimmäinen tuotantokausi voi sisältää vaikka kahdeksan podcastia, seuraava kausi uudet kahdeksan jaksoa ja niin edelleen.

Vaikka podcastit ovat pääsääntöisesti pelkkää äänisisältöä, voivat ne olla samalla myös videosisältöä. Voi sanoa, että podcast löytyy pääsääntöisesti äänimuodossa, mutta videosisältö voi tukea tätä. Videomuotoisessa podcastissa keskustelemassa olevat ihmiset ovat näkyvillä videolla, joka antaa mahdollisuuden äänen lisäksi nähdä esimerkiksi keskustelijoiden reaktioita ja ilmeitä keskustelun aikana, tuoden keskusteluun uuden ulottuvuuden. Tästä voi myös hyötyä miettien kaupallisia yhteistöitä.

Mikä on podcast? Suoraviivaista vastausta siihen ei ole, mutta tiivistetysti se on yleensä keskustelupohjaista äänisisältöä, jossa yksi tai useampi ihminen käyvät läpi podcastin aihepiiri koskevia asioita.

Podcastien historia lyhyesti

Podcastien historia juontaa juurensa vuosituhannen vaihteeseen, kun ensimmäiset podcastit julkaistiin ulkomailla ja niiden tekeminen alkoi yleistyä silloin vallitsevalla tekniikalla. Suomessa ensimmäinen podcast tuli kuulijoiden saataville loppukeväästä 2005, kun FcLate Netradiota ryhdyttiin julkaisemaan. Hyvin pian rinnalle alkoi tulla myös muita podcasteja ja tarjonta laajeni kiihtyvällä tahdilla.

Podcastien historian alussa ne olivat ladattavia äänitiedostoja, mutta nykyään podcasteja varten on olemassa lukuisia palveluita ja alustoja, joissa niitä voi kuunnella suoratoistona. Näitä ovat esimerkiksi Soundcloud, Spotify ja kotimainen Supla. Monet tahot julkaisevat omia podcastejaan myös yksityisinä tekijöinä eri kanavissa (blogit yms.), ja monilla aallonharjalla surfaavilla yrityksillä löytyykin nykyään heidän alaansa liittyvä podcast. Podcastien kuuntelusta ja suosiosta kertoo jotain myös se, että podcastien tekijät ovat alkaneet hiljalleen nousta sosiaalisten medioiden vaikuttajien listoilla korkeille sijoille tulovertailussa.

Podcast on oiva tapa sitouttaa yleisö

Podcastingin trendit

Podcastien trendi on tulevana vuonna varmasti kasvava. Jokaiselle aiheelle riittää oma kuulijakuntansa, ja yhä enemmän ihmiset löytävät podcastien äärelle. Suositut podcastit kasvattavat suosiotaan edelleen, mutta rinnalleen ne saavat lisää kilpailua, kun uusia podcastien tekijöitä hyppää mukaan äänituotannon maailmaan.

Podcastin pituutta ei ole millään tavalla rajattu, sillä podcasthan on tekijänsä näköinen lopputulos, mutta jo viimeisten vuosien ajan podcastien trendinä on ollut jaksojen lyhentäminen. Ihmisten aika on rajallista, joten kaikkia podcasteja ei kukaan tässä maailmassa pysty kuuntelemaan. Ytimekkäämmät podcastit ovat ajallisesti helpompia kuunnella vaikkapa ajellessa töihin tai käydessä lenkillä, ja siksi jaksot rajoittuvat yleensä noin 45-minuuttisiksi, ja tätäkin lyhemmiksi. Tämä on yleistä varsinkin niissä podcasteissa, joiden julkaisun taustalla on jokin yritys.

Podcastit olivat etenkin sen historian alussa niitä tekeville tapa toteuttaa itseään ja luoda haluamaansa sisältöä omaksi iloksi. Mitä pidemmälle podcastit ovat kehittyneet ja mitä suositummaksi ne ovat tulleet, sen enemmän ne ovat alkaneet olemaan ihmisille myös elinkeino ja tulonlähde. Tämä tarkoittaa, että maksetut sisällöt ovat jo muutaman vuoden olleet vahva osa podcasteja. Kaupalliset yhteistyöt kehittynevät yhä edelleen vuonna 2022.

Myös mainontaan ja podcasteihin liittyvä teknologia kehittyy jatkuvasti. Enää pitkään aikaan jaksoja ei ole tarvinnut etsiä netin syöveristä ja ladata MP3-tiedostoina koneelle, vaan ne ovat olleet kuunneltavissa suoratoistoalustoilta. Myös hakukoneet ja kohdennettu mainonta ovat lähiaikoina kehittyneet ymmärtämään ja lukemaan podcasteja paremmin. Podcastien sisäisiä mainoksia pystytään siis tulevaisuudessa ainakin isoissa tuotannoissa kohdentamaan esimerkiksi samaan tapaan kuin YouTubessa tai muissa videopalveluissa on nähty jo pitkän aikaa.

Podcastien aloittaminen ja tekeminen

Jokaiseen nykyaikaiseen älypuhelimeen on yleensä lisätty valmiina sanelinapplikaatio ja periaatteessa voit aloittaa oman podcastisi tekemisen vaikka sillä. Ehkä tarkoitukseen paremmin soveltuvat mikrofonit kannattaa podcastin aloittamista varten hankkia, mutta periaatteessa kyse on vain äänen tallentamisesta. Maksuttomia alustoja podcastin julkaisemiselle on paljon, ja voit hyödyntää esimerkiksi Soundcloudia, joka on tässä tarkoituksessa hyvin suosittu.

Podcast Sampo talk show nauhotuksessa

Mitä hyötyä podcastin tekemisestä on?

Podcast rakentuu yleensä rajoitetun asiasisällön ympärille. Podcastit eivät ole uutislähetyksiä, vaan asiaa tietystä aihepiiristä siitä kiinnostuneille ihmisille. On toki yleisesti arkielämää käsitteleviä podcastejakin, mutta nekin on kohdennettu vähintään tietylle ihmisryhmälle, esimerkiksi nuorille ihmisille.

Äänisisällön luonminen onkin sinulle mahdollisuus tuoda uutta puolta itsestäsi esiin. Kuvitellaanpa, että teet vaikkapa blogia sisustussuunnittelusta. Ihmiset tulevat sivuillesi etsimään nimenomaan sisustussuunnitteluun liittyviä asioita, kenties ideoita, miten toteuttaa oman olohuoneen sisustus. Jos vierailija löytää sivuiltasi podcastin, voi hän tarttua siihen ja sen ollessa hyvä, tulla useammin käymään sivuillasi. Äänisisltönä se myös tuo tekijäänsä lähemmäs ihmistä pelkkään tekstiin verrattuna.

Podcastin lisääminen verkkosivuille on myös helppoa, joten pystyt tekemään sen luultavasti hyvin vaivattomasti myös itse. Usein sivusto vaatii kuitenkin podcasteja varten asennettavan lisäosan.

Miksi podcasteja kannattaa tehdä?

Podcastit ovat sinulle hyvä tapa sitouttaa esimerkiksi sivustovierailijoita sivullesi paremmin. Tilastot osoittavat, että podcastien kuuntelu on suosittua ja mielekästä puuhaa monille ihmisille, joten mikset lähtisi tähän kelkkaan mukaan!

Podcast voi avata myös paljon uusia ovia, jotka ovat olleet aiemmin suljettuna. Jos teet kaupallisia yhteistöitä esimerkiksi blogisi puitteissa, tuo podcast tähän toimintaan täysin erilaisia tulokulmia. Sivuilla näkyvän visuaalisen sisällön tueksi voi myös lisätä yhteistyön elementtejä podcastiin, joka tehostaa kaupallisen yhteistyön vaikutusta sivuillasi vierailevaan henkilöön.

Podcast voi siis lisätä sivusi tuottavuutta, jos se on osa elinkeinoasi. Jos pyörität blogia tai sivustoa harrastukseksi, voi podcastin tekeminen muutenkin vain olla mukavaa. Parhaimmillaan se voi tuoda asiantuntijavieraineen itsellesikin mielenkiintoisen lisän mielekkään aiheen parissa puuhaamiseen.

Miten kehittää podcastia?

Vaikka podcastin lisääminen verkkosivuille on periaatteessa varsin yksinkertainen operaatio, siihen kannattaa perehtyä hieman tarkemmin. Podcastin asettelu sivuille ja sen mahdollisimman helppo löydettävyys (myös tätä edeltävään vaiheeseen hakukoneoptimointi) ovat asioita, joita kannattaa podcasteja julkaistessa käydä läpi. Nämä auttavat potentiaalista kuuntelijaa löytämään podcastisi pariin. Helposti löydettävä on miellyttävämpi kuunnellakin, eikö vain?

Podcastin nauhoittaminen sanelimella on käytännössä yksinkertaisin tapa, mutta kannattaa kuitenkin panostaa äänenlaatuun ja tekniikkaan perehtymiseen hieman enemmän. Perehtyminen äänenkäsittelyyn liittyviin ohjelmiin auttaa eteenpäin. Jälkikäsittelyllä voit korjata äänestä epäkohtia pois tai tallentaa erikseen erillisiä johdantoja, lisätä keskustelujen väliin vaihtoääniä (ts. siirtymiä) ja muuta. Äänenkäsittelyohjelmien hallinta on edellytys myös mainosten lisäämiselle tekstiin, vaikka kaupallinen yhteistyö voidaan toki toteuttaa itse keskustelun sisälläkin.

Podcasteja varten kannattaa tehdä myös ainakin ohjeellinen käsikirjoitus, johon listaat, millaisia asioita aiot käydä läpi. Näin ollen podcastissa säilyy paremmin punainen lanka, ja tällöin se on kuulijaystävällisempää. Ehjää kokonaisuutta on mielekästä kuunnella, ei asiasta toiseen ja takaisin pomppivaa sisältöä. Jos podcastiisi on tulossa vieras, tällaisen listan lähettäminen hänelle ennakkoon on varmasti hyvä idea.

Sampo Talk Show -podcast

Sampo Talk Show on podcast-sarja, jossa keskustellaan rennosti työelämästä sekä itsestä kehittämisestä

Podcast Sisällöntuotanto

Käy kurkkaamassa jaksot täältä!

Tule mukaan vieraaksi!

Kiinnostaako työelämä ja itsensä kehittäminen? Oletko kenties yrittäjä?

Haluamme haastatella sinua ja oppia sinulta lisää. 

Kerro lyhyesti oma tarinasi meille!

Voit laittaa sähköpostia osoitteeseen info@sampoconsulting.com