Mitä tarkoittaa NFT

Mitä tarkoittaa NFT (non-fungible token)

Kryptovaluutat ja niiden suosio ovat nousseet räjähdysmäisesti viime vuosina. Kryptoja käytetään enemmän ja enemmän myös arkielämässä, kun luottamus myös tavanomaisten sijoittajien keskuudessa kasvaa. Kryptomarkkinan sivutuotteena on saman alustan pohjalle syntynyt uutta kulttuuria ja uusia ilmiöitä. Täydellisenä esimerkkinä on NFT:t eli non-fungible tokenit, joka on kryptovaluuttatekniikka, jonka kautta on mahdollista ostaa digitaalista taidetta lohtoketjun välityksellä. NFT:t ovat kuin nykyaikaisia kryptomaailman taideteoksia, joita ihmiset voivat omistaa tai myydä.

Miten NFT toimii

NFT on siis käytännössä digitaalista taidetta, jota voi vaihtaa lohkoketjun avulla. NFT on yleensä joku värikäs, hauska tai absurdi taideteos, joita löytää internetistä, usein sosiaalisen median kautta. Näitä teoksia voi ostaa eri sivustojen välityksellä. Transaktiot käsitellään aina lohkoketjun kautta. Alunperin tämä lohkoketju-tekniikka on Bitcoinin kryptovaluuttaa varten perustettu teknologia. Nykyiset NFT:t toimivat yleensä Ethereumin lohkoketjualustalla. Lohkoketjuteknologia tarkoittaa sitä, että jokainen transaktio pitää vahvistaa ketjun läpi. Eli käytännössä, kun joku ostaa NFT:n, se jättää oman muistijäljen lohkoketjuun ja kaikki siirtotapahtumat tallennetaan. Jokaisella NFT:llä on niin sanottu sormenjälki, joten huijauksilta vältytyään. Yhdellä NFT:llä voi siis olla todistettavasti yksi omistaja kerrallaan.

Opensea ja NFT
OpenSea sivustolla voi myydä ja ostaa kyseistä taidetta.

NFT - mahdollisuudet

Mitä NFT tarkoittaa, on vaikea kysymys, vaikka ajatus sen takana on hyvin simppeli. Ihmisille halutaan mahdollisuus saada parempaa vastinetta rahalleen ja lisää luottamusta tekemään kauppaa alati kasvavassa virtuaalisessa maailmassa. Esimerkkinä, ennen Fortnite-nimisessä pelissä oli ongelma. Pelin sisällä järjestettin Travis Scott-nimisen räppärin konsertti, jota varten myytiin maksullisia skinejä, eli asuja pelihahmoille. Konsertti järjestettiin ja sen jälkeen skinit poistettiin, eikä pelaajille jäänyt rahallisesta sijoituksestaan mitään käteen. Tässä esimerkissä NFT-teknologia olisi poistanut ongelman, kun yksityisellä yrityksellä ei ole mahdollista manipuloida asiakkaiden rahoja.

Kyseessä on kuitenkin vähintäänkin kunnianhimoinen innovaatio, jonka monet uskovat olevan iso osa tulevaisuuden taide- ja keräilykulttuuria, sen teknologian vuoksi. Teoriassa NFT:ssä onkin loputtomat mahdollisuudet ja teknologiaa voi laajentaa musiikkiin, peleihin tai teoriassa mihin vaan, missä jotain voi omistaa ja omistaja pitää pystyä todentamaan. NFT onkin jo tuotu mukaan moniin erilaisiin suosittuihin nettipeleihin ja on olemassa jopa virtuaalisia maailmoja, jossa pelaajat voivat esitellä omia teoksiaan.

NFT - ongelmat

Kuten kaikkien modernien teknologien ja keksintöjen myötä, myös NFT tuo omat ongelmansa. Harvat uudet teknologiat ovat heti aukottomasti toimivia. Yksi iso ongelma NFT suhteen on se, että ne ovat käytännössä kuvia, jotka ovat todella helposti kopioitavissa. Monet väärinkäyttäjät ovat alkaneet ottamaan screenshotteja arvokkaista teoksista ja mahdollisesti myyneet näitä eteenpäin. Huijareita ja alkuperäisistä teoksista tehtyjä kopioita on siis paljon liikenteessä. NFT:llä on kuitenkin erittäin toimiva ratkaisu tähän ongelmaan. Hyvä puoli lohkoketjuteknologiassa on se, että sitä voi jäljittää myös takaperin ja näin NFT:n oikea omistaja on aina mahdollista selvittää. Yhdellä NFT:llä voi teoriassa olla vain yksi omistaja, jonka voi varmistaa NFT:n sisäisellä tunnisteella, niin kutsutulla sormenjäljellä. Eli pelkkä näyttökuva ei tee huijarista NFT:n omistajaa, vaikka huijauksia yritetään.

MetaMask lompakko
Ostaminen tapahtuu esimerkiksi MetaMask kryptolompakon kautta

Miten ostaa NFT

Nykyään suurin osa NFT-siirroista toimii Ethereumin lohkoketjun välityksellä. Tämä tarkoittaa sitä, että ostajan täytyy ostaa kryptovaluutta Ethereumia. Tarvitset myös kryptolompakon, jonka voi esimerkiksi ladata puhelimelle. Nettilompakot ovat appeja, missä kryptovaluuttoja voi säilyttää turvallisesti. Täällä säilytät ethereumisi, jonka avulla voi ostaa NFT. Seuraavaksi pitää etsiä kauppapaikka, eli nettisivu josta löytyy erilaisia taideteoksia. Yhtenä esimerkkinä tästä on ylempänä mainittu OpenSea.

Sen jälkeen yhdistät kryptolompakkosi sivustoon ja transaktio on mahdollista suorittaa. Kannattaa muistaa käyttää vain luotettavia toimijoita ja selvittää etukäteen, mitä sivustoa kannattaa käyttää.

Pitää ottaa huomioon, että NFT:n ostaminen on myös aina pieni riski siinä mielessä, että yksittäisen teoksen arvo ei ole sidottu mihinkään kiinteään. Esimerkiksi dollarin arvo on aina sidottu kultaan. Tämä tarkoittaa ostajalle sitä, että teoriassa mitä vaan hinnan suhteen voi tapahtua. On hyvä myös muistaa, että käyttää aina vaan luotettavia palveluita ja nettisivuja. Kannattaa siis tehdä kotiläksyt ensin, ennen sijoittamista taiteeseen.

NFT - keräilijöiden tulevaisuus?

NFT:n suhteen on ollut myös vaihtuvia näkemyksiä niiden käytettävyyden ja moraalisten näkökulmien suhteen. Sosiaalisessa mediassa skeptikot pohtivat, tuovatko NFT oikeasti lisäarvoa kellekään. Toisaalta samaa argumenttia voisi käyttää miettiessä, onko ihmisen järkeä ostaa kallista maalausta tai arvotavaroita. NFT onkin käytännössä moderni tapa ihmisille keräillä jotain arvokasta virtuaalisesti. Se mitä tämän teknologian avulla tullaan tulevaisuudessa tekemään on erittäin mielenkiintoista seurata, sillä mahdollisuuksia on lähes rajattomasti. Sampo Consulting seuraa tarkkaan uusimpia teknologioita, mikäli sinulla on uusia näkökulmia aiheeseen, kuulemme mielellämme lisää!