TikTok artikkeli

TikTok on noussut yhdeksi suosituksi markkinointikanavaksi

Mikä on TikTok?

TikTok on kiinalaisten kehittämä sovellus vuonna 2016, missä on tarkoitus jakaa erilaisia videoita. TikTokin suosio alkoi nousta vuonna 2018 sekä Suomessa että maailmassa räjähdyksenomaisesti. Suosio perustuu siihen, että videossa voi kuka vain tehdä mitä tahansa videoita ja videoita voi tehostaa erilaisilla tehosteilla kuten esimerkiksi filttereillä, ja äänillä. Erilaiset filtterit voivat olla ihmisen ääntä tai kuvaa muokkaavia ja ovat suuren yleisön mielestä hauskoja kuten esimerkiksi eläinfiltterit.

TikTok videoiden suosio perustuu myös videoiden lyhytkestoisuuteen ja siihen, että ideointi videoiden suhteen on rajatonta. Videoilla voi siis tanssia, laulaa, puhua kielillä, tehdä huulisynkkavideoita tai ihan vain jutella. Mitä tahansa ikinä tulee mieleen, niin lähes kaiken voi toteuttaa TikTokissa. Sanonta vain taivas on rajana pätee. Lisäksi videoita voi tehostaa musiikkikappaleilla. Musiikkikappaleita löytyy laidasta laitaan; aina suosituista hiteistä herkkiin kappaleisiin.

Kenelle TikTok sopii?

TikTok sopii oikeastaan kaikille, jotka haluavat ottaa sen käyttöön ja ovat uteliaita kaikelle uudelle. Kuitenkin erityisesti nuorten, ala- ja yläkoululaisten, keskuudessa sovellus on suuressa suosiossa. Sovellus on suunnattu kehittäjien puolelta 18 – 25 -vuotiaille, ja tämä ikäryhmä on ottanut myös sovelluksen hyvin vastaan.

TikTokissa on ikäraja 13 vuotta, ja olisikin hyvä, että tätä nuoremmat eivät käyttäisi sitä. Myöskään heti 13 vuotta täytettyään lapsen ei tarvitse ottaa sitä käyttöön. Jos lapsi kuitenkin on kiinnostunut TikTokista ja sen sisällöstä, vanhempien kanssa on hyvä keskustella asiasta. Varsinkin jos lapsi on alle 13-vuotias, lapsi voi tutustua vanhemman läsnäollessa TikTok for Younger Users -sisältöön, jossa sisältö on vieläkin rajoitetumpaa.

Mikään ei tietenkään estä yli 25 -vuotiaita ottamasta TikTokia käyttöön, ja nykyisin on myös huomattu, että vanhemmat sukupolvet ovat ottaneet TikTokin käyttöön. Liekö siihen syynä utelias mieli, tylsistyminen muihin sosiaalisen median sovelluksiin vai sosiaalisen median nopea kehitys. Kaiken kaikkiaan TikTok sopii siis iästä riippumatta, mutta varsinkin 18-25 -vuotiaille. Yritysten, joiden kohderyhmänä on 18-25 -vuotiaat, kannattaa ottaa TikTok käyttöön, sillä sen potentiaali on markkinoinnissa kannattaa hyödyntää.

Kuinka käytän TikTokia?

Aloitus

Kuinka TikTokia sitten käytetään on hyvin yleinen kysymys ihmisten keskuudessa? TikTok -sovelluksen voi ladata Google Play -kaupasta ja Applen omasta sovelluskaupasta. Se on yhteensopiva Android- ja iPhone -puhelimiin, joita suurin osa ihmisistä omistaa tällä hetkellä. Sovellus on ilmainen ja siihen tarvitaan käyttäjätunnus.

Sovelluksen lataamisen jälkeen on hyvä luoda käyttäjätunnus, jossa voi hyödyntää muita sometilejä, puhelinnumeroa tai sähköpostia. Varsinkin lapsen ollessa kyseessä käyttäjätili kannattaa luoda yhdessä aikuisen kanssa. Sovelluksen käyttäminen voi oikeastaan alkaa jo heti käyttäjätilin luomisen jälkeen, sillä videosyötteet tulevat näkyviin saman tien. Sovelluksen käytön aloittaminen ei vaadi siis tämän kummempaa. Tämän jälkeen yritys voi tutustua erilaisiin videosisältöihin.

Kuten muissakin sosiaalisen median kanavissa, oma profiili on hyvä luoda heti alussa. TikTokissa eri valikot löytyvät puhelimen alareunasta, jossa on myös profiili. Valitsemalla ”Me” -valikon alhaalta, pääsee luomaan tarkemmin omaa profiilia. Sen jälkeen on hyvä valita ”edit profile”, jolloin pääsee lisäämään kuvan ja esittelytekstin ja luoda nimimerkin.

Profiilissa löytyvät myös ketä seuraa, seuraajat ja tykkäykset ja omat jaetut videot. Myös TikTokissa tykkäykset ja kommentoinnit kuuluvat pääosaan. Erilaisia videoita voi etsiä, niistä voi tykätä ja niitä voi kommentoida. Näiden lisäksi käyttäjien välillä voidaan käydä yksityisiä keskusteluita. TikTokissa pääosassa on myös käytetyt hashtagit ja varsinkin jos videoita alkaa tehdä, niin on hyvä tietää, mitkä ovat suosittuja hashtageja.

Käyttäminen

Kirjautumisen jälkeen videosyöte on täytetty suosituilla videoilla ja sen lisäksi videoita voi etsiä hakutoiminnolla. TikTokissa, kuten muissakin sosiaalisen median kanavissa, on käytössä algoritmit, jotka ehdottavat käyttäjälle sopivaa sisältöä mm. hakujen perusteella. Olennaista on myös omien mielenkiinnon kohteiden seuraaminen, jolloin etusivu täyttyy heidän uusimmista videoista tai samankaltaisista videoista.

TikTokissa alkuun pääsee, kun tutustuu sovellukseen ja alkaa seurata mielenkiintoisia ja suosittuja tilejä. Sovellus on viihteellinen kanava kuten muutkin sosiaalisen median kanavat, mutta nykyisin viihteelliseen tarkoitukseen on tullut lisäksi yritysten markkinointi ja vaikuttaminen. Tästä lisää seuraavassa isommassa kappaleessa tarkemmin.

Jos käyttäjälle ei riitä enää vain muiden ihmisten seuraaminen ja videoiden katsominen, voi erilaisia videoita alkaa tehdä itsekin. Sovelluksen alavalikossa keskellä on plusmerkki, joka johdattaa käyttäjän videosisällön luomiseen. Kuvaustila toimii aivan kuten muukin kameran kuvaustila ja on helppokäyttöinen. TikTokissa voi joko kuvata suoraan tai liittää etukäteen kuvattuja videoita. Kuvaustilassa lisätään myös videoon filtterit ja muut tehosteet ennen julkaisua. TikTokin videoissa yhtenä keskeisenä elementtinä on myös nopeutetut videot ja kuvaustilassa voi säätää videon nopeutta tai hitautta.

Videot ovat joko 15 sekunnin 30 sekunnin mittaisia ja ne voivat olla joko yhdessä otossa tai useammassa otossa. TikTokin omalla editorilla voi editoida videoita, ja erillistä editoria ei välttämättä tarvita. Videoon voi lisätä tekstityksiä tai muita siirtymiä, videon kuvaus ja hashtagit ennen sen julkaisua. Ennen julkaisemista jokaisen videon yhteydessä voi erikseen säätää yksityisasetuksia kuten esimerkiksi sen, onko video yksityinen vai julkinen ja salliiko kommentit vai ei.

Tik Tok on yksi sosiaalisen median kanava

Sosiaalisen median hyödyntäminen markkinoinnissa

Markkinointi on muuttunut viimeisimpien vuosien aikana yhä enemmän digitaalisemmaksi ja perinteiset markkinointikanavat ovat jo vähentyneet. Digitaalinen markkinointi kattaa yhtenä osiona sosiaalisen median ja sosiaalinen media jakautuu muutamiin sovelluksiin kuten Facebook, Instagram, Youtube ja tik tok.

Markkinointi sosiaalisessa mediassa voi tapahtua lähtökohtaisesti kahta eri kautta. Yritykset ja brändit voivat luoda oman kanavan ja markkinoida siellä omia tuotteita ja palveluita. Tämän lisäksi yritykset voivat tehdä erilaisia kaupallisia yhteistöitä sosiaalisen median vaikuttajien kanssa. Nämä tavat eivät ole toisiaan poissulkevia vaan täydentäviä, sillä kummassakin on eri tavoitteet ja erilaiset hyödyt. TikTokista on myös mahdollista ostaa mainostilaa ja se tapahtuu kutakuinkin samalla tapaa kuin mainostilin tai mainostyökalun avulla Facebookissa. Kuitenkin tällainen mainonta Suomessa on mahdollista vain TikTokin mainosohjelman tahojen kanssa eli erittäin rajatusti.

Somekanavat kehittyvät nopeasti ja tämä saattaa olla mahdollista laajemmassa käytössä Suomessa jo hyvin pian. Nimittäin TikTokin betaversiossa mainostyökalu on jo käytössä useissa eri maissa ja todennäköisesti lisää maita on luvassa piakkoin. Suomessa tämä tarkottaisi mainonnan suoraostoja ja mainoskampanjoita 24 tunnin pyrähdyksinä.

Hyödyt markkinoinnissa

TikTok sopii kaikille brändeille ja yrityksille, joiden tuotteet ovat aineellisia ja konkreettisia. Koska TikTok on kanavana nopeatempoinen ja räväkkä, kanava sopii erityisesti räväköille brändeille. Tietenkin myös aineettomia palveluita tarjoavat yritykset kuten ravintolat, heillekin TikTok sopii. Brändin tai yrityksen räväkkyys tai sähäkkyys on tärkeämpi kuin se, että onko aineeton palvelu vai tuote kyseessä. Sisällön täytyy olla räväkkää ja nopeatempoista.

Brändien tai yritysten, jotka haluavat saada näkyvyyttä varsinkin 18-25 -vuotiaiden keskuudessa, kannattaa ehdottomasti ottaa TikTok käyttöön, sillä tämä on edelleen suurin käyttäjäryhmä TikTokissa. TikTok -markkinoinnin hyöty tällöin on yrityksen saama näkyvyys ja tunnettuus. Tällaisen yrityksen suosio tai tuotteiden suosio voi lähteä salamannopeasti nousuun pelkästään hyvin tehdyn sisällön ansiosta. TikTokiin virtaa koko ajan vanhempaakin väestöä, joten myös muut yritykset, joiden kohderyhmä on vanhemmassa väestössä, kannattaa miettiä TikTokia yhtenä markkinointikanavana.

Ennen markkinoinnin aloittamista yrityksen kannattaakin tehdä päätös, lähteekö itse tekemään sisältöä TikTokiin vai tekeekö kaupallisia yhteistöitä suosittujen vaikuttajien kanssa. Kummassakin on puolensa ja viime aikoina ihmisten henkilökohtaiset kokemukset ovat olleet nousussa. Kun tunnettu vaikuttaja suosittelee tuotetta tai käyttää palvelua, hyöty yritykselle on todella suuri. Tämä toimii erityisesti verkkokauppojen kanssa, mutta myös muiden yritysten kanssa. Vaikuttajan luoma sisältö on uskottavampaa kuin yrityksen itse luoma sisältö.

Lisäksi sisältö kannattaa suunnitella todella hyvin, sillä hyvin kohdennettu sisältö toimii aina. Kanavan erityispiirteet kannattaa ottaa huomioon sisällössä. Koska videot ovat lyhyitä ja hektisiä, niin jokainen sekuntti täytyy käyttää hyvin. Yhtään tylsää hetkeä ei sisältöön saa jäädä. Videoiden kannattaa olla tiiviitä ja tekstityksillä ja muilla efekteillä saa hyvän huomion videoon. Lisäksi eri tehosteita kannattaa käyttää apuna videosisällössä.

Esimerkkejä markkinoinnista TikTokissa

Koska markkinoinnin hyödyt tulevat paremmin esiin esimerkkien avulla, niin tässä kerromme muutamista hyödyllisistä markkinointivinkeistä TikTokissa. Aiemmin on jo käynyt ilmi, että yrityksen, jolla on konkreettisia tuotteita, kannattaa ottaa koko hyöty TikTok -markkinoinnista.

TikTokissa suosittuja videoita ovat tutoriaalit. Tutoriaaleja voi tehdä lähes mistä vain. Elintarvikealan yrityksen kannattaa kehittää jokin nopea resepti, jonka voi valmistaa nopeutetusti TikTokissa. Ainesosat voidaan kirjoittaa videoon ja vaikuttaja valmistaa videolla reseptin. Resepti kannattaa olla esimerkiksi nopea välipala tai nopea herkku, jolloin TikTokin intensiivisyydestä saadaan kaikki hyöty. Mitään monimutkaisia reseptejä TikTokissa ei välttämättä pysty tekemään.

Olitpa minkä tahansa alan asiantuntija voit hyödyntää TikTokia omassa itsesi brändäämisessä tai tunnetuksi tekemisessä. Voit tuottaa oman alasi asiapitoisia videoita tai muuta asiantuntevia tietoiskuja. Maailmalla on jo nähty lääkäreitä, jotka ovat brändänneet itseään TikTokissa. Olennaista tässäkin on videosisällön ytimekkyys, räväkkyys ja se, ettei yhtään sekunttia jää käyttämättä. Pienistäkin asioista saa helposti videoita ja parasta on, että sisältöä voi tuottaa enemmän, jos on enemmän asioita, joista tahtoo puhua.

Jos sinulla heräsi mielenkiinto TikTokiin ja erityisesti sen hyödyntämiseen markkinoinnissa, otathan yhteyttä Sampo Consulting Oy:hyn, niin käydään läpi tarkemmin markkinoinnin saloja!